Suku kaum bugis mempunyai kepelbagaian jenis makanan
tradisional mereka. Antara jenis-jenis makanan tradisional kaum bugis ialah :-
Barongko
- barongko adalah makanan tertutup khas suku kaum bugis yang
dibuat dari pisang Kepok Matang yang dikukus dgn daun pisang. Barongko
merupakan makana penutup yang mewah dan hanya disajikan untuk raja-raja seperti
acara perkahwinan dan lain-lain. Untuk menambah citarasa dan selera, bahan
untuk mnyiapkan biasanya ditambah dengan irisan buah Nangka atau kelapa muda.
Dibawah adalah gambar berongko.
Es pisang ijo
- terbuat dari pisang raja dan dibungkus dengan tepung
terigu yang sudah diberi santan dan air daun pandan sebagai pewarna dang
pengharum sehingga bewarna hijau, disajikan dengan kuah yang diberi ais serut
dan sirap.
Buras
- buras ialah sejenis makanan suku kaum tradisional berupa
nasi kukus yang bersantan yang dibungkus dengan daun pisang. Burass juga
dikenali sebagai burasak tapi burasak bukanlah tumbuk. Buras ini kebiasaannya
dihidangkan pada Hari Puasa dan Hari Raya Haji kerana makanan ini menjadi
makanan utama di musim perayaan bagi kaum bugis. Buras ini disajikan dengan
ayam masak likku, bejabuk dan ayam masak merah.
Putu
- Putu, kuih/makanan tau Ogie' ini diperbuat dari tepung
beras yang dikukus dalam acuan khusus (dicampur parutan kelapa), rasanya enak
bila dihidangkan panas-panas dengan sambal pedas.
Katirisala
- Katirisala ialah
kuih tradisonal ini bahan utamanya beras ketan hitam, gula merah dan telur yang
memilki rasa enak, manis dan khas. Dalam pembuatannya kuih ini biasanya
memiliki cetakan khusus berbentuk bundar. Kuih yang satu ini terdiri dari dua
lapisan dimana lapisan bawahnya terbuat dari beras ketan dan lapisan atasnya
terbuat dari campuran gula merah dan telur. Katirisala menjadi salah satu
jamuan tetamu di sesuatu majlis perkahwinan ataupun kenduri.
Sanggara pappek
- Sanggara pappek ialah makanan suku kaum bugis yang sangat
mudah cara penyediaannya. Sanggara ini dibuat dengan menggunakan pisang separuh
tua. Selepas itu dikupas kulit pisang dan pisang tadi digoreng setengah masak.
Setelah itu, dipenyekkan sehingga menjadi leper dan seterusnya digoreng semula
sehingga garing. Selesai digoreng, saggara pappek tadi bolehlah dihidangkan
dengan sambal.
haha.. semua aku pernah makan..
ReplyDeleteMMg la bha,ko kn tougik,hahaha
Deletewah... sesuatu yg baru...hehehhe
ReplyDeleteaiza...aq mau kuih katirisala. .kamu harus belajar buat ok. .hihihi
ReplyDeleteInshaALLAH mekni..hehe :)
DeleteSadapnya plak aq tguk...trus rsa lpar...
ReplyDeletehehehe..try buat la..hhehe ^_^
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesanggar pappeekk satuuuU!!!
ReplyDeletehahhaha..p bli d abc..hehehe :p
ReplyDeletewah hebat wah wah hebat hebat !!
ReplyDeletemang hebat pn jai..heheh
Delete