Thursday, 13 March 2014
assalamualaikum dan salam sejahterah..lama tak update blog..hehehe..baik la..hari ni saya nak kongsi kan dengan anda 1 lagi jenismakan an orang Bugis di Tawau..makanan tersebut adalah coto makassar..makanan ini selalu di buat pada hari-hari perayaan terutamanya Hari Raya Puasa dan juga Hari Raya Korban..kebanyakan nya kaum bugis di Tawau sangat gemar menyajikan makanan ini pada hari tersebut kerana ianya sangat muda untuk di sediakan..antara bahan-bahan yang di perlukan adalah kacang tanah-goreng tanpa minyak,buang kulit. 5 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah ,halia ,kunyit hidup, lada sulah, sup bunjut, ayam/daging, nasi himpit,bihun, daun sup, bawang goreng, dan sambal bagi menyedapkan lagi mekanan tersebut..di sini juga..saya ingin kongsikan cara-cara untuk membuat coto makassar..cara nya kacang tanah di kisar halus bawang merah,bawang putih,halia,kunyit dan lada sulahdi kisar halus. tumis semua bahan kisar hingga kering. dalam periuk lain masukkan sup bunjut,air,kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga,bunga lawang dan ayam atau danging,rebus. bila ayam atau daging dah empuk, masukkan bahan yang dah di tumis hingga kering tadi.kedalam periuk rebusan ayam tadi. hidang dengan nasi himpit atau mee..hehehe..terima kasih..jgn lupa untuk mencuba ya ^_^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
masak la utk org semenanjung pulak.. kami nk rsa.. :)
ReplyDeleteheheh..shida..aku xpandai la masak ni..hehhe..kalau coto biasa pandai la aku..heheh..
ReplyDelete